VV.AA.3
Presentació.
Castells, torres i paisatge.
L'època islàmica (segles VIII-XIII).
Conquesta i construcció de la «terra dels feudals» (segles XIII-XV).
L'arquitectura dels castells a la frontera terrestre.
La gestió dels castells de titularitat municipal.
Ús d'aplicacions mòbils en la difusió dels castells.
L'aprofitament turístic i recreatiu dels castells.
Castells i torres que mereixen una visita.
La Marina.
L'Alcoià i el Comtat.
L'Alacantí.
EL Vinalopó.
El Baix Segura.
Llista completa de castells i torres.
Per a saber-ne més.
La dinàmica històrica de les comarques alacantines entre els segles XI i XV va afavorir que les nostres muntanyes s'eriçaren de castells i torres en una època en què aquestes terres eren un disputat territori de fronteres fluctuants com a part del Xarq al-Àndalus, primer, i de les corones d'Aragó i Castella, després.
Una vegada perduda la seua funció militar, aquestes fortificacions i torres van ser víctimes de l'abandó durant segles, i no va ser fins a la segona meitat del segle XX que se'n va començar a reivindicar l'enorme valor patrimonial. En els últims anys, moltes han sigut recuperades i adaptades per a la visita, fins i tot s'han habilitat com a continent d'exposicions o altres usos. Això les ha convertit en un patrimoni únic de gran interés que, amb una planificació adequada i l'aplicació de les noves tecnologies, podria esdevindre un eix de gran rellevància econòmica i turística.
En aquest llibre trobareu resposta a moltes de les qüestions que durant dècades han format part de la llegenda que ha acompanyat els castells i les torres entre la població local: qui els va construir i per què?; quin ús van tindre i fins quan?; qui en va ser el propietari i a qui pertanyen ara?... A més, hem elaborat una sèrie de fitxes dels que són actualment visitables amb tota la informació necessària -degudament actualitzada- per a planificar una visita. Esperem que siguen útils al lector per a conéixer uns vestigis del nostre passat que tenen molt de futur.