VV.AA.3
Introducció.
La naturalesa de les epidèmies.
Epidèmies i crisis demogràfiques en la història.
La prevenció i el control de les epidèmies.
Les reaccions socials a les epidèmies.
Els discursos polítics i científics.
Colonialisme i pandèmies.
Les epidèmies i el moviment sanitari internacional.
La pesta negra en l'Europa del segle XIV.
La pigota.
El paludisme en l'Espanya del segle XVIII.
El còlera.
La grip.
El VIH/sida.
La COVID-19.
La pesta negra al cinema i els videojocs.
Per a saber-ne més.
La història de la humanitat no es pot entendre al marge de les crisis de naturalesa epidèmica i el seu impacte en termes sanitaris, científics, demogràfics, socials, econòmics, culturals i polítics. Es tracta d'una problemàtica que ha adquirit un renovat protagonisme amb l'arribada del segle XXI. Per a fer front a reptes com el que ha comportat la COVID-19 i el risc de futures crisis es fa necessari recórrer a la ciència i ajudar la ciutadania a conéixer, a través de la divulgació, quins són els factors que n'expliquen l'aparició i com correspon previndre-les i tractar-les.
Els setze capítols que conformen aquest treball no solament aporten les lliçons que podem obtindre de les principals epidèmies i pandèmies del passat o el context epidemiològic, socioeconòmic i mediambiental en què cal situar les més recents, sinó que ajuden a entendre la seua naturalesa, la diversitat de situacions i determinants que comporten, les reaccions i els conflictes d'interessos que susciten, les desigualtats que n'expliquen tant l'origen com les conseqüències o els discursos científics i polítics que genera la seua gestió.
Aquest llibre aporta perspectives diverses, però al mateix temps complementàries, del fenomen epidèmic, una de les manifestacions de la malaltia de més abast social i capacitat d'adaptació i un dels principals desafiaments amb què ens hem de continuar enfrontant.